top of page
image00004.jpeg

Sant Feliu en Comú Podem (Sfecp) celebra un acte commemoratiu de la II República en el marc del 14 d’abril 

(16/04/2023) Diumenge 16 d’abril Sfecp va homenatjar la ll República i les persones que van lluitar per defensar-la i defensar les llibertats i la democràcia. Ho va fer celebrant un acte en el que va intervenir Carles Vallejo, president de l’Associació Catalana de Persones Expreses Polítiques del Franquisme i que va acabar amb un caràcter festiu, celebrant un vermut de germanor. 

 

Com va recordar la candidata a alcaldessa Lídia Muñoz en la seva intervenció, la II República va suposar la posada en marxa d’un sistema basat en l’educació, la cultura i la igualtat. En va posar d’exemple la contractació de 100.000 mestres, la construcció de 10.000 escoles, mixtes, gratuïtes i laiques i l’alfabetització del món rural, “que va portar la cultura arreu del territori de l’estat espanyol i va suposar l’esclat de l’esperança i les llibertats”. 

 

Especialment en clau feminista, va destacar l’aprovació de la llei del divorci i per sobre de tot, del sufragi universal. “Per primer cop les dones vam poder votar a Espanya, aconseguint ser ciutadanes de ple dret, i ciutadanes lliures també en l’exercici del dret al propi cos”, va vindicar. 

 

Muñoz va defensar que si la república hagués tingut continuïtat, “s’hauria pogut donar resposta a algunes de les ferides que encara hi ha a la societat espanyola i s’haurien reparat alguns dels altres endarreriments històrics i democràtics que vivim”, i va avisar que “en un moment en que el populisme i la ultra dreta es rearmen i ataquen els drets de les dones, de les persones migrades, de les persones LGTBI i les nostres llibertats socials, nacionals i personals; tenim la obligació de combatre aquest atac”. 

 

“I la millor manera de fer-ho és recordant una de les parts més brillants de la nostra història recent i parlant dels valors republicans i democràtics de la II República, que el feixisme no va aconseguir esborrar. Cal recordar-los, explicar-los i vindicar-los. LLIBERTAT, IGUALTAT, FRATERNITAT i també SORORITAT... Aquests son els valors republicans i els que apliquem i volem seguir aplicant cada dia, al govern de Sant Feliu”, va sentenciar. 

 

Per la seva banda, el president de l’Associació Catalana de Persones Expreses Polítiques del Franquisme Carles Vallejo, va explicar la gran tasca que realitzen des de l’associació que va destacar que ha canviat de nom recentment per incloure també a les dones represaliades, fet que va arrencar un aplaudiment del públic assistent. 

 

Vallejo també va recordar l’enyorada María Salvo, represaliada franquista i que va ser presidenta de l’Associació. Va posar en valor la seva tasca visitant escoles i instituts per a fer coneixedores les noves generacions, de la realitat del franquisme. 

 

 

L’acte va ser amenitzat amb la lectura de diversos poemes escollits per a l’ocasió i recitats de manera exquisita, poemes com “La Llibertat” de Joan Margarit, que reivindiquen els valors republicans. 

bottom of page